- Cryptohedgefonds Pantera Capital heeft bijna al zijn vermogen in de bitcoin gestoken.
- Oprichter Dan Morehead legt uit waarom dit deel uitmaakt van een strategie om goed gepositioneerd te zijn voor een “pijnlijke ommekeer” van het beleid van de Amerikaanse centrale bank.
- Hij deelt 3 andere manieren waarop hij zich indekt tegen de ontrafeling van het “het grootste piramidespel in de geschiedenis.”
- Lees ook: Waarom bitcoin niet het geld van de toekomst is, volgens deze kenner
Een bekend cryptohedgefonds probeert de turbulentie op financiële markten te overleven door het merendeel van zijn vermogen in de bitcoin te stoppen.
Cryptobeleggers staan voor een nieuwe uitdaging. Sinds de start van de bitcoin in 2009 hebben financiële markten geprofiteerd van een uitzonderlijk gunstige omstandigheden, met een economische groei en inflatie die beide niet te hoog, maar ook niet te laag waren.
Nu is het een ander verhaal. De inflatie is zeer hoog op en centrale banken verhogen de rentetarieven om de inflatie te beteugelen. Maar daarbij ligt wel een recessie op de loer, omdat de economische groei begint te vertragen.
Om deze moeilijke economische omgeving het hoofd te bieden, is een van de oudste en meest ervaren spelers in de cryptomarkt, cryptohedgefonds Pantera Capital, zich aan het indekken met voornamelijk bitcoin.
Dan Morehead richtte in 2003 Pantera Capital op als een speculatief beleggingsfonds dat zich richt op macro-economische trends. Daarvoor was hij onder meer actief als beurshandelaar bij zakenbank Goldman Sachs.
In 2013 lanceerde Morehead zijn eerste bitcoinfonds, dat sinds de oprichting een rendement van 44.000 procent heeft behaald. Inmiddels beheert Pantera Capital 5,1 miljard dollar aan vermogen met een specifieke focus op crypto.
Tijdens de cryptocrash van de afgelopen maanden heeft Morehead besloten om de nadruk op de bitcoin te leggen, ten koste van andere cryptomunten, zo schrijf hij in een recente brief aan beleggers.
Morehead wijst hierbij op het beleid van de Amerikaanse centrale bank, die jarenlang duizenden miljarden dollars aan goedkoop geld in het financiële systeem heeft gepompt om de economie te ondersteunen. "De Fed heeft hier echt eigenhandig een rampzalige situatie gecreëerd", schrijft Morehead in de brief.
Morehead is van mening dat de Federal Reserve de rente "veel te lang veel te laag heeft gehouden". Hoewel dit nu wordt gecorrigeerd met een reeks agressieve renteverhogingen, heeft het voeden van financiële markten met goedkoop geld een blijvende impact gehad.
Het meest problematisch is volgens Morehead niet het rentebeleid zelf, maar het feit dat de centrale bank massaal obligatieleningen is gaan opkopen op de financiële markt, waarbij vers geld in het financiële systeem is gepompt. Hij noemt dit "het grootste piramidespel in de geschiedenis", aangezien aandelenmarkten verslaafd zijn geraakt aan 'gratis geld', en er steeds nieuwe injecties van de centrale bank nodig waren, om te voorkomen de beurs en economie onder druk kwamen te staan.
Het feit dat lenen lange tijd bijna gratis is geweest, is achterliggend een belangrijke oorzaak van de inflatie, aldus Morehead. Het zal een pijnlijk proces worden om hiervan af te kicken.
Morehead denkt dat aandelen, obligaties en vastgoed in dit financiële klimaat geen aantrekkelijke beleggingen zijn. Maar wat dan wel?
Beleggen in situatie van stagflatie
1) Beleggen in grondstoffen
"In een omgeving waarin de rente voor het eerst in 42 jaar een stijgende trend vertoont, zal er veel aandacht zijn voor beleggingen die niet geraakt worden, als de Fed zijn fouten herstelt", schrijft Morehead in de brief. "Fysieke grondstoffen en projecten gebaseerd op blockchaintechnologie zijn waarschijnlijk de enige plek om te schuilen in een wereld met massaal stijgende rentes."
Hoewel de beleggingsfondsen van Pantera Capital zich specifiek richten op crypto, ziet Morehead fysieke grondstoffen, landbouwproducten, olie en goud ook als goede investeringen.
2) Afdekken met bitcoin
Het beleggingsteam van Pantera verwachtte eerder dat de koersontwikkeling van de bitcoin niet gevoelig zou zijn voor de stijgende rentes. Maar dat bleek een inschattingsfout.
De bitcoin is dit jaar 60 procent gedaald, in lijn met de daling van aandelen, in reactie op de verkrapping van het monetaire beleid en de stijging van rentes. Maar Morehead gelooft dat dit gaat veranderen en dat de bitcoin zich onafhankelijk van de stijgende rentetarieven kan gaan ontwikkelen. Dit zou een kwestie van maanden kunnen zijn.
3) Altcoins vermijden
Morehead geeft duidelijk de voorkeur aan de bitcoin boven alternatieve, kleinere cryptomunten. "We hebben eind mei een groot deel van ons vermogen in de bitcoin gestopt," schrijft hij. "Als de markt begint op te veren, zal dat meer opleveren."
Morehead wacht tot de markt de bodem is bereikt, alvorens weer te beleggen in "altcoins met een hoger risico en een hogere opbrengst".
"Altcoins zullen het minder goed zullen doen dan de bitcoin en ether, waarschijnlijk ten minste tot het einde van dit jaar", verwacht Morehead.
Lees meer over crypto:
- Beleggen in crypto lijkt sterk op investeren in een jonge techstartup: ‘Hoog rendement als het goed gaat, grote kans dat het fout gaat’
- De bitcoin heeft meer weg van ‘digitale diamanten’ dan van goud: herstel tot $30.000 is mogelijk dit jaar, volgens Deutsche Bank
- Bitcoin of Ethereum: wie wint op de lange termijn? Dit zeggen experts